Zelf Kippen Houden Of Kippenhok Bouwen?

Je bent aan het goede adres!

Als je nog nooit (of weinig) kippen gehouden hebt en je wilt er meer over te weten komen, of je wilt zelf een kippenhok bouwen, dan is deze pagina “the place to be” om te beginnen. (Het is ook aangeraden om je de bouwtekeningen te downloaden zodat je geen fouten maakt)

Kippenhok Bouwtekeningen Nodig? Klik hier en download ze direct

Op deze pagina vind je enkele tips die je moet weten wanneer je gaat kippen houden. Indien je zelf gaat kippen houden in je tuin, dan is het nuttig om deze kippen houden tips eens grondig door te nemen.

Artikels om direct te beginnen

Hou de vossen buiten!

Hieronder kunt u een video bekijken die te zien was op VTM, over hoe je een veilig kippenhok kunt bouwen.


Kippen houden in de tuin

Kippen leven het beste samen in een groep van 2 tot 3 kippen.

Per kip is het nodig om zo’n 5 vierkante meter te voorzien in de tuin (Kippenhok inbegrepen natuurlijk). Voor drie kippen heb je ongeveer 15 vierkante meter scharrel en wandelruimte nodig.

Deze ruimte is aan te raden om modderpoelen te vermijden, indien de kippen te dicht op elkaar zouden zitten.

De ruimte wordt het best afgebakend met een draad van minstens 1 meter 50 hoog om te vermijden dat vossen over de draad zouden kunnen om de kippen aan te vallen. Het is ook beter om de palen voor de draad in te betonneren of zeker een laagje beton onder de draad te voorzien. Indien u dit niet doet, kunnen vossen nog steeds een tunnel onder de draad graven en kunnen ze zo de kippen aanvallen.

Kippen houden van veel gras en groen. Dus mag het terrein waarop de kippen zullen gehuisvest worden zo groen mogelijk zijn. Enkel een zandbakje of zandstrook is nuttig voor de kippen als ze zich willen wassen.

Kippen wassen zich graag met zand om zo de insecten en parasieten af te schudden.

Kippen Houden Voedsel

Kippen houden: Welk voedsel haal je in huis?

Kippen eten bijna alles. Veel GFT-afval kan je kwijt in de kippenren. Vooral appelschillen, wortelafval of komkommerschillen zijn de lievelingskost van kippen.

Af en toe wat voedsel uit de dierenspeciaalzaak is ook nodig om de kippen te voederen. Deze legkorrels zijn meestal een mengeling van verschillende graansoorten en behoren tot het basisvoedsel van de kip.

Om de kippen dan weer van kalk te voorzien, goed om eieren te leggen, kan men wat schelpen en stukjes eierschaal voorzien.

Kippen houden van vers, fris water. Het water kan je in een stenen pot doen of in één van de bakjes die je kan kopen in zo’n dierenspeciaalzaak.

Het is aan te raden om deze veelvuldig te verversen in een week want kippen houden van vers en fris water. Dit ook om te vermijden dat er algen of andere parasieten in het water kunnen terecht komen.


Handtekening

P.S. Bekijk zeker ook onze bouwtekeningen. Het zijn bouwtekeningen die gemaakt zijn om de doe-het-zelver te helpen om onder andere zelf een kippenhok te bouwen. Het bevat 10 000+ bouwtekeningen en het beschrijft alles wat je moet weten.

Kippenhok Bouwtekeningen Nodig? Klik hier en download ze direct

Kippen Houden