Kippenhok Inrichten

Kippenhok Inrichten: Bied Uw Kippen Een Uitstekende Huisvesting

U wilt uw kippen een uitstekende huisvesting bieden? Lees dan eerst onderstaande tips over een kippenhok inrichten.

Hoe groot het kippenhok wordt is sterk afhankelijk van het ras. Kiest u voor kleine kippen, dan heeft u een klein hok nodig. Maar er zijn ook kippenrassen waarvan de kippen wat groter zijn, die hebben dan ook een groter hok nodig.

Hoe kunt u het kippenhok inrichten?

Allereerst bestaat een kippenhok uit een nachthok voor de kippen, een ren en een legnest. De kippen willen in de nacht graag schuilen, in een ren kunnen de kippen scharrelen en de kippen willen een ei leggen in een legnest.

Daarnaast is goede ventilatie nodig, maar zorg ervoor dat het niet tocht. Een vochtig kippenhok is een bron voor ziekten en schimmels. Het is eenvoudig om een verluchtingsrooster is een deur te plaatsen, zo kan er altijd voldoende frisse lucht circuleren.

Vervolgens is schaduw een belangrijk aspect bij het inrichten van een kippenhok. Vooral in de zomermaanden als het erg zonnig is moeten kippen de mogelijkheid hebben om in de schaduw te kunnen verblijven. Dit is ook op te lossen door een jute zak tegen het gaas te maken. Zo is er schaduw in de kippenren.

Wat komt er nog meer kijken bij een kippenhok inrichten?

Een kippenhok inrichten vergt vooral veel logisch nadenkwerk. Heel belangrijk is dat kippen altijd vers drinkwater kunnen nuttigen. Hiernaast zijn zitstokken nodig, hier kunnen de kippen op gaan zitten om te slapen.

Plaats de zitstokken op gelijke hoogte, want de kippen willen zo hoog mogelijk zitten. Ze houden van hoog en droog zitten. Tevens is hygiëne cruciaal, want een schoon hok zorgt voor gezonde dieren.

Zorg voor goede kippenvoeding en geef uw kippen voer in bijvoorbeeld een voerhopper, een voerbak of een automatische trapbak.

Op de bodem van de ren kun je beukensnippers verspreiden of een andere mogelijkheid is fijngehakt hout.

In de nachtverblijven is het aan te raden om een bodembedekking te kiezen die absorbeert, bijvoorbeeld houtkrullen. Dit is preventief tegen vochtige plekken met als gevolg ziektes.

Vervang regelmatig deze bodembedekking.

Besluit over kippenhok inrichten

Een kippenhok is een binnenruimte waar kippen slapen, eieren leggen of schuilen tegen de regen. Het is een ruimte waar kippen vaak verblijven.

Een minimale woonoppervlakte voor bijvoorbeeld drie niet te grote kippen is 0,75 vierkante meter. Je kunt dus maar beter een goed kippenhok inrichten, want overbevolking bij kippen leidt tot veren pikken.

Een ideale hoogte voor een kippenhok inrichten is minimaal 90 centimeter, liever hoger zodat u er kunt staan, of zorg dat het dak afneembaar is.


Handtekening

P.S. Bekijk zeker ook onze bouwtekeningen. Het zijn bouwtekeningen die gemaakt zijn om de doe-het-zelver te helpen om onder andere zelf een kippenhok te bouwen. Het bevat 10 000+ bouwtekeningen en het beschrijft alles wat je moet weten.

Kippenhok Bouwtekeningen Nodig? Klik hier en download ze direct

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *