Kippenhok Maken Afmetingen

Kippenhok Maken Afmetingen: Hoe Groot Moet Alles Zijn?

Kippenhok maken afmetingen per kip en kippenhok?

Om kippen te houden heb je wel wat plaats nodig. Zelfs een kippenhok maken afmetingen zijn bepalend of je kippen kan houden.

Er wordt ook rekening gehouden met het aantal kippen bij het bouwen van een kippenhok. Kippenhok maken afmetingen per kip is ongeveer 25 bij 25 cm. Dus om ongeveer 4 kippen te huisvesten is een vierkante meter ruimschoots voldoende.

Maak liever het kippenhok nog iets groter dan kleiner want als er te veel kippen bij elkaar zitten op een kleine plaats leidt dit tot “ruzie” en veerpikken. De hoogte van het kippenhok is ook belangrijk.

De beste hoogte voor een kippenhok is 80 tot 90 cm.

Kippenhok maken afmetingen: de inrichting per kip

Het kippenhok is de plaats waar de dieren rusten, eieren leggen en schuilen voor de regen dus is het heel belangrijk dat deze ruimte ook voldoende ventilatie en lucht heeft.

Om voor een goede ventilatie te zorgen kan men best een opening maken langs één wand net onder het dak. Ook om te vermijden dat het zou binnen regenen, voorzie dat het dak groter is dan de verschillende wanden.

Op de bodem van het kippenhok voorzie je best wat houten krullen en stro. In het kippenhok zelf voorzie je een aantal slaapstokken en een aantal legnesten. Opgelet dat je het legnest niet onder een slaapstok plaatst, want anders kan een slapende kip het legnest bevuilen. Een mestrooster plaatsen onder de slaapstokken is ook handig om gemakkelijker het kippenhok proper te houden. Een zitstok heeft ongeveer als afmeting 30 cm. Voor grotere kippen is 40 tot 50 cm idealer. De stokken moeten ook minimum 45cm van de wand geplaats worden zodat de kippen zich niet schuren aan de wand. De voederbak kan dichtbij de legnesten geplaatst worden. Het is belangrijk dat deze laag tegen de grond zelf staan.

Kippenhok maken afmetingen: de kippenren buiten.

Normaal gezien wordt er per kip ongeveer 5 vierkante meter gerekend om voldoende plaats te hebben om te scharrelen en rond te lopen. Een zandstrook is ook handig zodat de kippen de insecten en dergelijke zich in het zand kunnen afwassen.


Handtekening

P.S. Bekijk zeker ook onze bouwtekeningen. Het zijn bouwtekeningen die gemaakt zijn om de doe-het-zelver te helpen om onder andere zelf een kippenhok te bouwen. Het bevat 10 000+ bouwtekeningen en het beschrijft alles wat je moet weten.

Kippenhok Bouwtekeningen Nodig? Klik hier en download ze direct

5 gedachten over “Kippenhok Maken Afmetingen: Hoe Groot Moet Alles Zijn?

 1. “De stokken moeten ook minimum 45cm van de wand geplaats worden zodat de kippen zich niet schuren aan de wand.”
  Zo dat wordt een breed kippenhok. 45 cm van de wand, dan 30cm stok, dan weer 45cm ruimte. 😉
  Ik denk dat je dit duidelijker kunt beschrijven.

 2. Beste Jan, een vierkante meter is 10.000 vierkante centimeter. 25 vierkante centimeter is dus geen kwart vierkante meter. Verder was het een goed en leerzaam verhaal.

  Met vriendelijke groet, Michel

 3. 25 vierkante centimeter per kip en 4 kippen per vierkante meter?
  1 vierkante meter is 10000 vierkante centimeter, 2500 vierkante centimeter per kip lijkt me juister

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *