Kippenhok Winterklaar Maken

Kippenhok Winterklaar Maken? Dit Zijn De Vereisten.

Om de kippen gemakkelijk de winter door te laten komen moet je het kippenhok winterklaar maken. Zeker met strenge winters is het belangrijk.

Kippen hebben dan wel een lekker warm verenpak, echt dol op de kou zijn ze niet. In dit artikel lees je meer informatie over het kippenhok winterklaar maken.

Waarom en hoe kippenhok winterklaar maken?

In de winter is het vooral belangrijk om te letten op de voeding van de kip. Ze verbruiken meer energie en in de tuin kan door bevriezing van de grond minder te vinden zijn.

Hou ook het water in de gaten, want dit kan bevriezen.

Het is niet nodig om het kippenhok te verwarmen, wel is het belangrijk dat de kippen niet op de tocht staan en droog kunnen slapen. Door tocht moeten de kippen constant energie verbruiken om zichzelf warm te houden.

Let er ook op dat het hok niet te warm is, door het te grote temperatuurverschil met buiten kunnen kippen ziek worden.

Kippen zullen minder eieren leggen in de winter, maar de eieren die gelegd worden moeten zo snel mogelijk weg gehaald worden. Ze kunnen namelijk kapot vriezen en het zal dan gaan barsten.

De kippen eten dan hun eigen eieren op en kunnen hier helaas aan wennen.

Wat als het kippenhok niet winterklaar is?

Als de luchtvochtigheid in het hok hoog is en de kou toeneemt, dan ontstaat de kans dat de lellen en kammen van de kippen gaan bevriezen.

Zeker als het hok ook slecht ventileert. Ook als je hok wel goed geïsoleerd en tochtvrij is doe je er goed aan om de lellen en kammen van de kippen in te smeren met vaseline.

Als het in een hok te koud is, kan er legnood bij de hennen ontstaan. Dit houdt in dat een ei klaar ligt in de eileider om gelegd te worden, maar deze komt er niet uit. De kip zit dan steeds in de zogenaamde pinguïnhouding.

Controleer daarom dagelijks het legnest van hennen die dag en nacht op het nest blijven zitten, terwijl ze niet broeds zijn. Als er niet tijdig wordt ingegrepen kunnen ze hier aan overlijden.

Kippenhok winterklaar maken: de vereisten

We hebben nog even de vereisten voor een kippenhok winterklaar maken op een rijtje gezet:

  • -Zorg ervoor dat de kippen genoeg voeding binnen krijgen, vooral veel koolhydraten.
  • Vervang het water regelmatig bij koude dagen.
  • Zorg ervoor dat het pad naar de voer- en drinkbak sneeuwvrij is.
  • Zorg voor extra stro en hooi in het hok.
  • Zorg ervoor dat het hok tochtvrij is.

Handtekening

P.S. Bekijk zeker ook onze bouwtekeningen. Het zijn bouwtekeningen die gemaakt zijn om de doe-het-zelver te helpen om onder andere zelf een kippenhok te bouwen. Het bevat 10 000+ bouwtekeningen en het beschrijft alles wat je moet weten.

Kippenhok Bouwtekeningen Nodig? Klik hier en download ze direct

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *