Reinigen en ontsmetten van kippenhok

Reinigen En Ontsmetten Van Kippenhok, Wat Houdt Dat In?

Het reinigen en ontsmetten van kippenhok is een onderdeel van de kippen verzorging en is zeer belangrijk en nuttig om de kippen gelukkig te houden.

Kippen zitten graag in een schone omgeving en houden van nieuw vers stro of strooihout. Het houdt ook infecties en schimmels weg en zorgt ervoor dat je kippen niet ziek worden.

Reinigen en ontsmetten van kippenhok: kleine maandelijkse reiniging

Minstens één keer per maand zou je het kippenhok moeten reinigen en het stro voor de nesten vervangen. Dit doe je door het vervuilde stro en strooihout te verwijderen.

Het hok kan gewoon gespoeld worden met water en zeep. De zeep die hier kan worden gebruikt is een neutrale of alkalische zeep of een stallenreiniger.

Het beste is van de zeep even te laten inwerken en dan het kippenhok grondig uit te spoelen met overvloedig water om zeker te zijn dat het vuil helemaal is weggespoeld. Wacht hier tot alles goed droog is om het nieuwe stro in het kippenhok te plaatsen

Reinigen en ontsmetten van kippenhok: 2x per jaar een grondige reiniging

Het grondig reinigen en ontsmetten van kippenhok dient twee maal per jaar te gebeuren.

Hiervoor gebruiken we ontsmettingsmiddelen om te vermijden dat er ziektekiemen in het kippenhok achterblijven.

Het kippenhok moet je eerst volledig leegmaken zodat de grondige reiniging kan beginnen. Eerst opnieuw spoelen met water en zeep zoals hierboven beschreven. Nadien gebeurt de eigenlijke ontsmetting van het kippenhok.

Hier is het belangrijk om goed na te lezen hoe men de ontsmettingsmiddelen dient te gebruiken bij het reinigen en ontsmetten van kippenhok.

Reinigen en ontsmetten van kippenhok: soorten ontsmettingsmiddelen

Bleekwater

Bleekwater heeft een hele goede ontsmettende werking. Het probleem hier is dat bleekwater niet goed werkt op een houten vloer en organisch materiaal.

Halamid, halacid en chloortabletten

Halamid is super effectief en efficiënt bij bacteriën, virussen, en gisten en ook biologisch afbreekbaar.

Halacid is effectief tegen schimmels. U vindt beide middelen in gespecialiseerde centra.

Chloortabletten zijn effectief tegen zowel schimmels als bacteriën. Eén chloortablet per keer is voldoende om het kippenhok grondig te reinigen en ontsmetten.

Bij gebruik van deze middelen is het belangrijk uzelf voldoende te beschermen met handschoenen en een mondmasker.

Klik hier voor nog meer tips over kippen verzorgen


Handtekening

P.S. Bekijk zeker ook onze bouwtekeningen. Het zijn bouwtekeningen die gemaakt zijn om de doe-het-zelver te helpen om onder andere zelf een kippenhok te bouwen. Het bevat 10 000+ bouwtekeningen en het beschrijft alles wat je moet weten.

Kippenhok Bouwtekeningen Nodig? Klik hier en download ze direct

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *