Snavel van kippen knippen

Snavel Van Kippen Knippen, Hoe En Waarom Moet Dat?

De meningen zijn verdeeld over de snavel van kippen knippen. Snavels worden geknipt omdat kippen elkaar kunnen pikken en zo verwonden.

In de pluimvee-industrie knippen ze meestal tweederde tot driekwart van de snavel af. Officieel is dit verboden, maar in de industrie geldt een ontheffing.

Het mag alleen gebeuren als de snavels geknipt worden tot een leeftijd van 10 dagen. De snavel van kippen knippen zorgt voor veel stress bij de kip en het is pijnlijk.

Een andere manier is alleen de snavelpunt te knippen van de kip, dit kan als de kip 6 weken of ouder is.

Hoe moet je de snavel van kippen knippen?

De manier waarop het nu in de pluimveehouderij gebeurt wordt vanaf 2018 per wet verboden.

Tot die tijd hebben de boeren de tijd om alternatieven te bedenken, zoals betere voeding en huisvesting of het fokken van minder agressieve rassen.

De snavel knippen van kippen zoals in de pluimveehouderij, wordt afgeraden vanwege het welzijn van de kippen. Als je merkt dat de snavel van de kippen erg lang wordt, kun je hem bij knippen met een nageltang of wat bijvijlen.

In de pluimveehouderij worden snavels er vaak afgebrand of afgesneden. Deze methode is zeer pijnlijk omdat je dan in levend weefsel zit.

Snavel van kippen knippen: de voor- en nadelen

De belangrijkste reden om de snavel van kippen knippen is dat kippen elkaar minder goed kunnen verwonden. Dat is natuurlijk een groot voordeel, want je wil geen verwonde dieren.

Maar als het welzijn van de kippen goed is, zullen ze dit gedrag niet tot nauwelijks vertonen. Bij sommige kippen wil het wel eens voorkomen dat de snavel wat doorgroeit, omdat ze hem zelf niet kunnen slijpen aan bijvoorbeeld de stenen.

Dan kan het bijvijlen of bijknippen ook handig zijn. Wel moet het altijd bijgehouden worden, want het groeit weer aan. Nadelen van het snavel knippen is dat het voor kippen vaak stressvol is, pijnlijk is voor de kip (ook alleen het puntje) en dat de tastzintuigen minder zullen worden, want die zitten ook in het puntje van de snavel.

In de beste situatie hoef je de snavel van de kippen niet te knippen. Merk je dat de kippen elkaar pikken, ga dan bij jezelf na of de kippen genoeg ruimte en uitdaging in hun omgeving hebben.

Het verenpikken doen ze als ze verveeld en ongelukkig zijn. Probeer dat probleem dan eerst aan te pakken voordat je gaat de snavel van kippen knippen.

Vaak gaat het om één of enkele individuen die snavel pikken. Als je ziet dat een kip last heeft van een te lange snavel, probeer het dan eerst bij te vijlen.

Als dit niet goed lukt, kun je het knippen met een tang en vervolgens nog wat bijvijlen.


Handtekening

P.S. Bekijk zeker ook onze bouwtekeningen. Het zijn bouwtekeningen die gemaakt zijn om de doe-het-zelver te helpen om onder andere zelf een kippenhok te bouwen. Het bevat 10 000+ bouwtekeningen en het beschrijft alles wat je moet weten.

Kippenhok Bouwtekeningen Nodig? Klik hier en download ze direct

7 gedachten over “Snavel Van Kippen Knippen, Hoe En Waarom Moet Dat?

  1. Tja, als zenuwen in snavel zit, is niet echt lekker, als je dat knipt , maar hoe gaat het in de natuur, dan veilen ze ‘m zelf bij? Snap er niks meer van !

    • In de natuur slijt de snavel veel meer doordat de kippen tijdens het bij elkaar zoeken van hun kostje ze vaak hun eten tussen allerlei ruwe materialen (steentjes ed) ligt. Wanneer de kippen daar pikken slijt de heb snavel dus ongemerkt

  2. Hoeveel pijn doet ’t ? En is het sporadisch dat ze pikken, of is dat manier van kip houden, toch te stresserig voor ze. In wilde natuur vliegen soortgenoten (bv bokken) ook mekaar de haren en horens in. Beetje idee dat wat op hol aan het slaan zijn met uber veiligheids en beschermingsmaatregelen tegenwoordig.

    • Wanneer kippen eenmaal bloed zien gaan ze door met pikken. In sommige gevallen stoppen ze niet totdat de kip die ze pikken dood is. Dit wil je echt voorkomen.

  3. Ik als particulier heb al jaren veel kippen en bied ze dagelijks wat te scharrelen aan in de rennen. Zij lopen daar op gewone grond en hebben genoeg bewegingsruimte, maar het is ook weer niet supergroot. Ik heb geen last van verenpikken en hoef nooit snavels te knippen of vijlen.
    Vooral het knippen is naar mijn mening (mis)handeling, die wordt toegepast wanneer wij als mensen falen om het dier te geven wat het nodig heeft om een normaal leven te kunnen hebben. Medische noodzaak uitgezonderd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *