Verzorging Van Kippen

Verzorging Van Kippen? Gebruik Deze Tips!

De verzorging van kippen is over het algemeen gemakkelijk en weinig tijdrovend. Dit komt omdat kippen zelfvoorzienend zijn en hun eigen gangetje gaan. Maar een kip blijft natuurlijk een huisdier dat afhankelijk is van de mens.

In dit artikel lees je meer over de verzorging van kippen en enkele tips.

Dagelijkse verzorging van kippen

Voor de dagelijkse verzorging van kippen moet je dagelijks de voederbakken en drinkbakken controleren of ze nog voorzien zijn van voedsel en water.

Vies water moet vervangen worden, want dat drinken de kippen niet. De eieren kun je dagelijks rapen. Als ze onder het zand zitten of er zit een veertje op, probeer ze dan niet schoon te maken. Er zit namelijk een membraam om het ei heen dat er voor zorgt dat er geen vuiligheid binnen in het ei komt. Met het schoonmaken van het ei veeg je ook het membraam weg.

Schoonmaken kippenhok

Om het kippenhok schoon en fris te houden moet eens per maand de binnenkant van het kippenhok schoongemaakt worden. Om te voorkomen dat eventuele ziekten in de nesten gaan zitten, moet je de nesten ook vervangen met nieuw stro.

Eens in het halfjaar moet het kippenhok grondig schoongemaakt worden. Je verwijdert dan alle nestkasten en nestmaterialen. De voedsel en waterbakken worden goed gereinigd. Het kippenhok kan het beste schoongemaakt worden met veel water en een klein beetje zeep.

Lees hier hoe je een legnest kan maken voor je kippen ».

Kortwieken

Soms komt het voor dat kippen gaan vliegen en ze het erf dan verlaten. Om dat te voorkomen kun je de kippen kortwieken. Als je hier geen ervaring mee hebt, kun je dit het beste uit laten voeren door de dierenarts.

Bij het kortwieken wordt er aan één kant van de vleugel van de kip een paar vleugelpennen ingekort. Het wordt maar aan één kant gedaan omdat dat genoeg is dat een kip niet kan vliegen. Het raakt dan namelijk uit balans.

Kortwieken is pijnloos, omdat alleen de veren worden geknipt. Deze groeien dus ook weer aan. Vanaf een leeftijd van acht weken mogen kippen gekortwiekt worden.

Extra tips voor de verzorging van kippen

Ten slotte nog wat tips die de verzorging van kippen ten goede kunnen komen:

  • Zorg er voor dat de kippen ’s avonds binnen zitten en dat het hok wordt afgesloten. ’s Nachts zijn roofdieren namelijk actief en buiten zijn kippen een gemakkelijke prooi.
  • Als je eieren hebt geraapt, leg ze dan met de punt naar beneden in de koelkast. Zo blijven de eieren langer vers.
  • Bekijk dagelijks of je kippen actief zijn en of ze er gezond uit zien. Ga anders naar de dierenarts.

Handtekening

P.S. Bekijk zeker ook onze bouwtekeningen. Het zijn bouwtekeningen die gemaakt zijn om de doe-het-zelver te helpen om onder andere zelf een kippenhok te bouwen. Het bevat 10 000+ bouwtekeningen en het beschrijft alles wat je moet weten.

Kippenhok Bouwtekeningen Nodig? Klik hier en download ze direct

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *