Voeding Van Kippen: Wat Mogen Kippen Wel En Niet Eten?

Net zoals de mens voedsel nodig heeft om te overleven, is de voeding van kippen ook heel belangrijk.

Ontdek in dit artikel alles over de voeding van kippen, wat kippen wel en niet mogen eten, hoeveel ze mogen eten en zoveel meer.

Voeding van kippen: Legkippen

De voeding van kippen moet gevarieerd en eiwitrijk zijn. Elke kip heeft ongeveer 150 gram voedsel nodig per dag om voldoende energie te hebben. Hier is het belangrijk om ook naar de inhoud van het voedsel te kijken bij aankoop in een gespecialiseerde zaak.

Er dienen voldoende mineralen en vitaminen ook aanwezig te zijn want dit kan een invloed hebben op het leggen van eieren.

De voeding van kippen kan bestaan uit huis- en tuinafval. Maar dit is echter niet voldoende voor de gezondheid en goede conditie van de kippen .

Aangezien de portie huis- en tuinafval in hoeveelheid kan variëren is het ook aan te raden deze steeds aan de te vullen met een portie samengesteld voedsel vanuit de speciaalzaak. Deze voeding voor kippen bestaat voornamelijk uit verschillende mengelingen van graansoorten(mais en tarwe) en legmeel.

De natuur heeft ook heel wat te bieden voor de kip. Als de kippen voldoende ruimte hebben voor te scharrelen, halen ze heel wat voedsel uit de natuur. Dit zijn dan voornamelijk insecten en onkruid waar kippen gek op zijn. Vers gemaaid gras zullen ze ook wel eens eten maar niet te veel.

Voeding van kippen: keukenafval

Wat lusten kippen?

 • Oud brood
 • Aardappelschillen
 • Resten van groenten en fruit
 • Bereid voedsel: gestoofde en gekookte groenten, aardappelen, frieten en rijst.
 • Kruiden allerlei

Wat lusten kippen niet?

 • Schillen van uien en prei
 • Geen bananenschillen of appelsienresten
 • Zeker geen charcuterie of kaas geven
 • Vlees en vis

Het keukenafval kan gewoon in de ren gestrooid worden. Let wel op dat het niet te lang blijft liggen zodat het afval niet begint te stinken of te beschimmelen.

De granenmengeling serveert men het beste in een voederbakje. Als men dit gaat strooien, dan verliest men toch een deel van dit voedsel.

Voeding van kippen: supplementen

Als supplement zet men ook nog beter een bakje met wat grit.

Grit is een mengeling van verschillende van verschillende schelpsoorten, voornamelijk mosselen en oesters. Grit is een belangrijke bron van calcium voor de kippen.

Dit supplement is belangrijk voor het leggen van eieren.


Handtekening

P.S. Bekijk zeker ook onze bouwtekeningen. Het zijn bouwtekeningen die gemaakt zijn om de doe-het-zelver te helpen om onder andere zelf een kippenhok te bouwen. Het bevat 10 000+ bouwtekeningen en het beschrijft alles wat je moet weten.

3 gedachten over “Voeding Van Kippen: Wat Mogen Kippen Wel En Niet Eten?

 1. mag een kip dit ?
  1. meloen
  2. wormen uit de grond
  3. doden vliegen (groote bromvlieg ofzo)
  4. hun ei zelf ( want mijn kip maakt soms zijn ei kapot )
  5. grass

  graag een rea terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *