Zieke Kippen Verzorgen

Zieke Kippen Verzorgen? Zo Pak Je Het Aan!

Zieke kippen verzorgen, hoe pak je het aan en hoe kun je het vermijden? Vandaag de dag zijn er talloze tuintjes uitgerust met een kippenren en kippenhok. Kippen worden tegenwoordig namelijk erg vaak voor het plezier gehouden. Vroeg uit de veren door het gekraai van de haan, elke ochtend een lekker vers eitje,…

Deze aspecten spreken erg veel mensen aan. Maar kippen houden is niet altijd even plezierig, want heel vaak slaat het noodlot toe: de kippen worden het slachtoffer van een besmettelijke ziekte.

Hoe kan je die zieke kippen nu verzorgen?


Zieke kippen verzorgen: hoe pak je dat aan?

Gedragen je kippen zich anders dan normaal? Zijn ze lusteloos of zien ze er een beetje anders uit? Dan zijn je kippen waarschijnlijk ziek.

Hoe je je zieke kippen verzorgen moet, hangt af van de ziekte.

Bloedluizen

Bloedluizen komen het meest in de zomer voor. Ze kruipen langs de poten omhoog en zuigen zich in de veren vol met bloed. Kippen met bloedluizen zullen vaak met hun snavel in hun verenkleed wroeten. Ze hebben immers ongelofelijk veel last van jeuk.

Daarnaast kan je met een handschoen de stok van de kippen eens vastpakken. Zit je handschoen nadien vol met bloed, dan is er zeker sprake van bloedluis.

Bloedluizen kan je aanpakken door het kippenhok grondig schoon te maken en te ontsmetten met ontsmettingsmiddel, verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. Voer deze procedure meerdere keren uit.

Kalkpoten

Kalkpoten zijn poten die enorm verdikt zijn en afschilferen. Het begint bij een geelachtig droog laagje net boven de tenen dat dikker en dikker wordt en uiteindelijk de hele poot aantast. Dat laagje schilfert af en is uiterst besmettelijk.

Als je kippen last hebben van kalkpoten, zullen ze vaak met hun snavel naar hun poten pikken. Sinds kort bestaat er een zeer effectieve gelei die je bij de dierenarts kunt kopen en die je op de poten van de zieke kippen moet smeren. Jammer genoeg is deze gelei erg duur. Je kan daarom ook de kalkpoten ontsmetten met water en Dettol, vervolgens schoonmaken met een tandenborstel en goed inwrijven met vaseline.

Snot

Snot, ook wel Chronic Respiraroty Disease genoemd, is een ademhalingsziekte met ontstekingen van de neusholte, oogholte, oogvliezen, luchtpijp en longen. Kippen met snot zitten voortdurend te snotteren en kuchen en zitten bovendien vaak stil. Snot valt simpelweg te genezen door een antibioticum van de dierenarts.

De Marekse Verlamming

De Marekse verlamming is een ongeneeslijke ziekte, waarbij je kippen verlamd raken of zich in een rare houding voortbewegen. Er bestaat nog geen medicijn tegen de ziekte van Marek, maar je kan je eendagskuikens wel preventief laten inenten.

Zieke kippen verzorgen: hoe vermijd je dat?

Belangrijk is dus om je kippen regelmatig te observeren en hen dagelijks vers water en voedsel te geven. Het beste is namelijk dat je kippen helemaal nooit ziek worden. Logisch hé?

Kuis maandelijks het kippenhok en geef het om het halfjaar een grondige beurt. Op die manier kan je vermijden dat je kippen ziek worden en je je zieke kippen verzorgen moet.


Handtekening

P.S. Bekijk zeker ook onze bouwtekeningen. Het zijn bouwtekeningen die gemaakt zijn om de doe-het-zelver te helpen om onder andere zelf een kippenhok te bouwen. Het bevat 10 000+ bouwtekeningen en het beschrijft alles wat je moet weten.

Kippenhok Bouwtekeningen Nodig? Klik hier en download ze direct

Een gedachte over “Zieke Kippen Verzorgen? Zo Pak Je Het Aan!

  1. Ik weet niet wat er juist mis is gegaan,maar onze kip had ineens bloed aan zijn kont,,Enkele dagen later stierf ze en had veel bloed verloren,,er zat precies een kleine darm aan haar kont,Zou het kunne dat hij vd jongere legkip gegeten heeft en daardoor ziek geworden is?Ze had ook een vreemd geluid,,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *